De Bezige Bij

Verfilming Nooit meer slapen opent 27 januari IFFR

De verfilming van film W.F. Hermans’ bestseller Nooit meer slapen – Beyond Sleep – opent op 27 januari 2016 de 45ste editie van International Film Festival Rotterdam. Deze film beleeft dan zijn wereldpremière, vanaf 11 februari draait de film in de Nederlandse bioscopen.

Beyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. De ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert hij het werk van zijn vader voort te zetten, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven is gekomen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin. Beyond Sleep is Engelstalig en gebaseerd op de bestseller Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans. De film is geregisseerd door Boudewijn Koole, die eerder bijvoorbeeld de Nederlandse Oscar-inzending Kauwboy maakte. Reinout Scholten van Aschat (De Heineken ontvoering) neemt in de film de hoofdrol van Alfred Issendorf voor zijn rekening.

Bero Beyer, festivaldirecteur IFFR: “We zijn uitermate verheugd te kunnen openen met Beyond Sleep. Dit verhaal, dit boek is met recht een Nederlandse klassieker en de film weet door de indringende vertelwijze, onderstreept door de kracht van het prachtige natuurbeeld, een nieuwe dimensie toe te voegen. Regisseur Boudewijn Koole maakte eerder veel indruk met het internationaal bekroonde Kauwboy, en heeft van Beyond Sleep, met een bevlogen team en topacteurs Reinout Scholten van Aschat en Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki), iets prachtigs weten te maken. Een droom van een openingsfilm: een Nederlands verhaal dat door internationale cinematografische- en productionele samenwerkingsverbanden naar een hoger plan wordt getild.”

Beyond Sleep is geproduceerd door KeyFilm-producers Hanneke Niens en Hans de Wolf (Soof, Nena, Ventoux, De Tweeling) in coproductie met de VPRO en Nordisk Film, in samenwerking met FilmCamp, en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Nederlandse Film Production Incentive, CoBO en het Noors Film Instituut. September Film brengt Beyond Sleep 11 februari 2016 uit in de Nederlandse bioscopen.

Beyond Sleep zal worden vertoond op woensdag 27 januari, vanaf 21.00u. Kaartjes kosten €13,- en zijn al te koop www.iffr.nl.

Mobiele versie afsluiten