Pierre Bokma (’t Schaep met de 5 Pooten, Borgman, Cloaca), Rifka Lodeizen (Overspel, Publieke werken) en Chris Peters (De Poel) zullen de hoofdrollen gaan spelen in de boekverfilming Tonio van Regisseur Paula van der Oest (Lucia de B., Black Butteflies). De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden en wordt geproduceerd door Alain de Levita (NL Film) en Sytze van der Laan (Nanook Entertainment). Het scenario is geschreven door Hugo Heinen (Knielen op een bed violen, Nova Zembla). De opnames gaan in juli van start.

Paula van der Oest: ‘Tonio wordt een aangrijpende film over rouw, over een schrijver die zich dreigt te verliezen in zijn wanhopige verlangen de tijd terug te draaien en over de kracht van de liefde.’

Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden (gespeeld door Chris Peters) door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders (gespeeld door Pierre Bokma en Rifka Lodeizen), die hun enige zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

A.F. Th. van der Heijden baseerde zijn roman Tonio op het tragische ongeluk van zijn enige zoon. Het boek werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs, en de auteur met de P.C. Hooft-prijs. Van het boek zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

De film wordt geproduceerd i.s.m. de NTR, het Nederlands Filmfonds, Production Incentive en CoBO.

Distributeur September Film brengt Tonio in 2016 uit in de bioscoop.