Nieuws / Verhaal van Camus genomineerd voor Parel voor de Beste Boekverfilming 2015

01.07.2015

Verhaal van Camus genomineerd voor Parel voor de Beste Boekverfilming 2015

De verfilming van het verhaal ‘De gast’ uit Koninkrijk en ballingschap van Albert Camus, Loin des hommes, is genomineerd voor de Parel 2015, de publieksprijs voor de beste boekverfilming. De overige vijf genomineerde films zijn A most wanted man, De Surprise, Gone Girl, Still Alice en Wild. Op 6 augustus wordt bekend welke film de Parel voor Beste Boekverfilming 2015 ontvangt. Op 18 september wordt deze uitgereikt op Film by the Sea, het festival voor boekverfilmingen in Vlissingen. Vorig jaar ontving 12 Years a slave de prijs.

De hele maand juli kan gestemd worden op een van de films of een boekverfilming naar keuze.

.

Stemmers maken kans op één keer een VIP-arrangement voor 2 personen voor Film by the Sea met hotelovernachting, gala-entree en diner op vrijdag 11 september, vier keer twee kaarten voor de publiekspremière van A Royal Night Out met aansluitend concert van Rondé, twee keer een pakket van de zes genomineerde boeken en bijbehorende verfilmingen op DVD en vijf keer een Boekenbon ter waarde van € 12,50. De winnaars van de prijzen worden gekozen op basis van een loting.

De zes genomineerde films behoren tot de populairste boekverfilmingen die tussen 1 juli 2014 en 30 juni 2015 in de Nederlandse bioscoop uitkwamen. Film- en boekrecensenten van De Telegraaf Annet de Jong en Marco Weijers maakten samen met Leo Hannewijk, directeur van Film by the Sea, deze selectie. Het Nederlands publiek kan stemmen op een van deze zes nominaties of op een boekverfilming naar keuze, mits die in dezelfde periode uit is gekomen. Tijdens Film by the Sea, van 11 t/m 20 september, worden de zes films vertoond.

Boekverfilmingen
Boek en film gaan heel goed samen. Aan menig beroemde film gaat vaak een even beroemd boek vooraf. Denk aan klassiekers als Turks Fruit, Doctor Zhivago, The English Patient, Breakfast at Tiffany’s en recenter Harry Potter. En nog steeds zijn veel van de films die uitkomen gebaseerd op een boek en worden de filmrechten van bestsellers al snel verkocht.

De genomineerde films zijn gebaseerd op de volgende boeken: Aangeschoten wild van John le Carré (A most wanted man), De surprise en andere bizarre verhalen van Belcampo (De Surprise), Verloren Vrouw van Gillian Flynn (Gone Girl), Koninkrijk en ballingschap van Albert Camus (Loin des hommes), Ik mis mezelf van Lisa Genova (Still Alice) en Wild van Cheryl Strayed (Wild).

Meer over de auteur

Albert Camus

Albert Camus (1913-1960) wordt beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Camus groeide op in een arme wijk in Algiers. In 1933 begon hij aan een studie filosofie. Later werd hij journalist werd bij de krant Alger républicain. Door een verschijningsverbod van deze krant werd hij in 1940 gedwongen naar Frankrijk...

Albert Camus

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020