De Bezige Bij

Verhaal van Camus genomineerd voor Parel voor de Beste Boekverfilming 2015

De verfilming van het verhaal ‘De gast’ uit Koninkrijk en ballingschap van Albert Camus, Loin des hommes, is genomineerd voor de Parel 2015, de publieksprijs voor de beste boekverfilming. De overige vijf genomineerde films zijn A most wanted man, De Surprise, Gone Girl, Still Alice en Wild. Op 6 augustus wordt bekend welke film de Parel voor Beste Boekverfilming 2015 ontvangt. Op 18 september wordt deze uitgereikt op Film by the Sea, het festival voor boekverfilmingen in Vlissingen. Vorig jaar ontving 12 Years a slave de prijs.

De hele maand juli kan gestemd worden op een van de films of een boekverfilming naar keuze.

.

Stemmers maken kans op één keer een VIP-arrangement voor 2 personen voor Film by the Sea met hotelovernachting, gala-entree en diner op vrijdag 11 september, vier keer twee kaarten voor de publiekspremière van A Royal Night Out met aansluitend concert van Rondé, twee keer een pakket van de zes genomineerde boeken en bijbehorende verfilmingen op DVD en vijf keer een Boekenbon ter waarde van € 12,50. De winnaars van de prijzen worden gekozen op basis van een loting.

De zes genomineerde films behoren tot de populairste boekverfilmingen die tussen 1 juli 2014 en 30 juni 2015 in de Nederlandse bioscoop uitkwamen. Film- en boekrecensenten van De Telegraaf Annet de Jong en Marco Weijers maakten samen met Leo Hannewijk, directeur van Film by the Sea, deze selectie. Het Nederlands publiek kan stemmen op een van deze zes nominaties of op een boekverfilming naar keuze, mits die in dezelfde periode uit is gekomen. Tijdens Film by the Sea, van 11 t/m 20 september, worden de zes films vertoond.

Boekverfilmingen
Boek en film gaan heel goed samen. Aan menig beroemde film gaat vaak een even beroemd boek vooraf. Denk aan klassiekers als Turks Fruit, Doctor Zhivago, The English Patient, Breakfast at Tiffany’s en recenter Harry Potter. En nog steeds zijn veel van de films die uitkomen gebaseerd op een boek en worden de filmrechten van bestsellers al snel verkocht.

De genomineerde films zijn gebaseerd op de volgende boeken: Aangeschoten wild van John le Carré (A most wanted man), De surprise en andere bizarre verhalen van Belcampo (De Surprise), Verloren Vrouw van Gillian Flynn (Gone Girl), Koninkrijk en ballingschap van Albert Camus (Loin des hommes), Ik mis mezelf van Lisa Genova (Still Alice) en Wild van Cheryl Strayed (Wild).

Mobiele versie afsluiten