De Bezige Bij

Vertaalrechten Bonita Avenue verkocht aan VS

Persbericht

Vertaalrechten Bonita Avenue van Peter Buwalda verkocht aan de Amerikaanse uitgever van Het diner (Hogarth)

De roman Bonita Avenue van Peter Buwalda zal in de Verenigde Staten worden uitgegeven door Alexis Washam van Hogarth (Random House). Washam: ‘I’m thrilled to be bringing Peter Buwalda’s ambitious, entertaining and brilliant novel to American readers. Bonita Avenue is an insightful look at contemporary Western culture, class and values, but it’s also a page-turning, hilarious and suspenseful read, all of which should make the book broadly appealing to international audiences. Following Hogarth’s success with Herman Koch’s ‘The Dinner’, I’m very excited to be publishing another Dutch writer in the US.’

In september 2012 was Alexis Washam te gast in Amsterdam als een van de uitgevers in het buitenlandse programma van het Nederlands Letterenfonds.

De vertaalrechten van Bonita Avenue zijn eerder verkocht aan Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje, Tsjechië, Hongarije, Taiwan, IJsland en Griekenland. De Engelse editie verschijnt in april dit jaar bij Pushkin Press, de Amerikaanse uitgave is gepland voor 2015. Ook is er inmiddels een 20-delig hoorspel gemaakt met Georgina Verbaan en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen. Een verfilming is in voorbereiding.

In Nederland zijn inmiddels ruim 300.000 exemplaren verkocht.

In Bonita Avenue drijft Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.

Peter Buwalda (1971) was journalist en redacteur. Bonita Avenue is zijn debuut. Het boek werd in 2011 genomineerd voor negen prijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs, De Gouden Strop en de NS Publieksprijs, en kreeg de Tzumprijs, de Academica Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs.

Onontkoombaar. Hier komt mijn hoed.’ – A.F.Th. van der Heijden, de Volkskrant
‘Dit is wat je noemt een meesterwerk.’ – Matthijs van Nieuwkerk
‘Het Nederlandse antwoord op Jonathan Franzen.’ – NRC Handelsblad
‘Buwalda behoort tot de zeldzame schrijvers die met hun eerste roman al helemaal raak schieten. Verbluffend.’ – de Volkskrant

Mobiele versie afsluiten