Nieuws / Vicky Francken genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee

04.06.2018

Vicky Francken genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee

Voor het tweede jaar op rij wordt tijdens het poëzieprogramma Apéro Poëzie op Theater aan Zee de Poëziedebuutprijs uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar.

De jury selecteerde vijf dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2017 (in alfabetische volgorde):

Simone Atangana Bekono met hoe de eerste vonken zichtbaar waren (Uitgeverij Wintertuin)
Joost Decorte met Stalker(PoëzieCentrum)
Vicky Francken met Röntgenfotomodel (De Bezige Bij)
Dominique De Groen met Shopgirl (Het Balanseer)
Laurens Ham met Mijn grote schuld (Wereldbibliotheek)

Zij zijn te gast in Apéro Poëzie tijdens Theater Aan Zee 2018 om voor te lezen uit eigen werk:

do 26/07: Vicky Francken
za 28/07: Joost Decorte
di 31/07: Laurens Ham
do 2/08: Dominique De Groen
za 4/08: Simone Atangana Bekono

Apéro Poëzie gaat telkens door om 11 uur in KAAP/Vrijstaat O. (Kon. Boudewijnpromenade/ Zeedijk 10). De laureaat wordt bekend gemaakt op 4/08 om 19.00 uur in De Grote Post.

Over de prijs

De Poëziedebuutprijs aan Zee, een initiatief van PoëziecentrumdeAuteurs en Theater Aan Zee, met dank aan KAAP, werd tijdens de vorige editie van Apéro Poëzie voor het eerst georganiseerd en is bedoeld om jonge dichters een duwtje in de rug te geven, het prijzengeld bedraagt €1.500.

In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2017. In de jury zetelen: Lies Van Gasse, dichter en kunstenaar, Willem Thies, dichter en recensent, Martine Vandermaes, bibliothecaris van Bibliotheek Oostende en Hendrik Tratsaert, artistiek coördinator Literatuur en Beeldende Kunt bij KAAP; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat tijdens de proclamatie wordt voorgelezen.
De Poëziedebuutpijs Aan Zee is ondertussen de laatst overgebleven debuutprijs in Vlaanderen na het verdwijnen van de Liegend Konijn Debuutprijs en de Herman de Coninck-debuutprijs.

Meer over de auteur

Vicky Francken

Vicky Francken (1989) ontving voor haar tijdschriftdebuut de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor Poëzie en publiceerde daarna onder meer in Tirade en Revisor. Ze studeerde vertaalwetenschap en werkt als literair vertaler uit het Frans en Engels. Ze debuteerde in 2017 met de bundel Röntgenfotomodel die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs: ‘Een dichter die het experiment...

Vicky Francken

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020