De Bezige Bij

Vier dichters van De Bezige Bij op de Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie viert zaterdag 16 september haar 35ste verjaardag. Op het grootste poëziefeest van het jaar verzorgen de negentien beste dichters van Nederland en Vlaanderen een nachtelijk poëzieprogramma in TivoliVredenburg, te Utrecht. Dit jaar zijn maar liefst vier dichters van De Bezige Bij aanwezig: de doorgewinterde Cees Nooteboom en Frank Koenegracht en de nieuwe poëtische stemmen Vicky Francken en Idwer de la Parra.

Sinds zijn poëziedebuut De doden zoeken een huis (1956) schreef Cees Nooteboom al meer dan tien dichtbundels bijeen. De dichter en romancier werd vertaald in een kleine dertig talen en bekroond met eredoctoraten en belangrijke literaire prijzen wereldwijd.

[…] woorden op mijn schouders,
in mijn haren, tegen de ramen,
dichters, gedichten,
droombeeld, verhaal, getijden
van toen, ooit, nu […]
(uit: Licht overal)

Frank Koenegracht debuteerde in 1971 met Een gekke tweepersoonswesp. Twee maal werd Koenegrachts oeuvre als geheel bekroond: in 1990 met de Anna Blaman Prijs en in 2001 met de Frans Erens-prijs.

De roze sleutel van de dageraad
en de gouden sleutels van het graan
en de duizenden sleuteltjes van de sterren.

’s Avonds daalt
het Reusachtige rode hangslot
van de zon. […]
(Uit: Vroege sneeuw)

In 2017 debuteerde Vicky Francken met de bundel Röntgenfotomodel die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs: ‘Een dichter die het experiment niet schuwt. Muzikaal, lichtvoetig en speels.’ aldus het juryrapport.

het sneeuwt in je oren, je denkt altijd wel iets
hoewel meestal weinig
van kwaliteit […]
(Uit: Röntgenfotomodel)

Idwer de la Parra is kruidenteler en tuinman. Vorig jaar debuteerde hij met Grond. Voor deze bundel kreeg hij het afgelopen jaar de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en de Poeziedebuutprijs Aan Zee.

Wat wekt mij deze nacht? Hulst en brem
zijn niet te onderscheiden, verdwenen
is de kavelgrens en gras ligt zonder maand. […]
(uit: Grond)

Klik hier voor meer informatie over de Nacht van de Poëzie
Zaterdag 16 september 2017 | TivoliVredenburg, Utrecht

 

Mobiele versie afsluiten