LONGLIST LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2015

Kees van Beijnum, Jan Siebelink, Peter Terrin, Ivo Victoria en Maartje Wortel staan op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2015, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Nog 18 schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2015 en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. Uit een recordaantal van bijna 200 inzendingen koos de jury, onder leiding van Wim Pijbes, een longlist die naast voorspelbare titels een opmerkelijk aantal romandebuten en verrassingen bevat. De volledige longlist:

Kees van Beijnum De offers De Bezige Bij
Hanna Bervoets Efter Atlas Contact
Naomi Rebekka Boekwijt Hoogvlakte Arbeiderspers
Hafid Bouazza Meriswin Prometheus
Jeroen Brouwers Het hout Atlas Contact
Adriaan van Dis Ik kom terug Atlas Contact
Esther Gerritsen Roxy De Geus
Wessel te Gussinklo Zeer helder licht Koppernik
Kees ’t Hart Teatro Olimpico Querido
Bregje Hofstede De hemel boven Parijs Cossee
Peter Middendorp Vertrouwd voordelig Prometheus
Gustaaf Peek Godin, held Querido
Jan Siebelink De blauwe nacht De Bezige Bij
Peter Terrin Monte Carlo De Bezige Bij
Carolina Trujillo De zangbreker Querido
Ivo Victoria Dieven van vuur De Bezige Bij
Niña Weijers De consequenties Atlas Contact
Maartje Wortel IJstijd De Bezige Bij

Op maandag 2 maart a.s. worden de zes nominaties bekendgemaakt in het Rijksmuseum te Amsterdam. Naast Wim Pijbes (hoofddirecteur van het Rijksmuseum) bestaat de jury uit: Jacqueline Bel (hoofddocent VU, Amsterdam), Rob van Essen (auteur en recensent), Maria Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent).

De feestelijke uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vindt plaats op maandag 11 mei in het Amstel Hotel in Amsterdam en wordt live uitgezonden in Nieuwsuur, Nederland 2. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt 65.000 euro, beschikbaar gesteld door de boekhandelsketen Libris, een samenwerkingsverband tussen meer dan 100 zelfstandige boekhandels.

Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de prijs met zijn roman Superba, het jaar daarvoor Yves Petry met De maagd Marino.

Informatie over de Libris Literatuur Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie www.librisliteratuurprijs.nl.