De Bezige Bij

De Volledige werken van W.F. Hermans deel 17: De Raadselachtige Multatuli

Als onderdeel van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans verschijnt donderdag 15 juni  De raadselachtige Multatuli, een schitterend beschouwend werk. Dit werk verschijnt gebundeld met Max Havelaar van Multatuli.

In dit beschouwende werk wordt het raadsel Multatuli beschreven volgens Willem Frederik Hermans. Toen Willem Frederik Hermans werd gevraagd een tekst voor een publicatie over Multatuli te schrijven, greep hij die gelegenheid aan om zijn eigen oude plan nieuw leven in te blazen: een rijkgeïllustreerde biografie van de schrijver voor wie hij zo lang een fascinatie zou koesteren en die hij karakteriseerde als ‘absoluut de meest dolle man die ooit een Nederlandse pen gehanteerd heeft.’ Toen De raadselachtige Multatuli in 1976 verscheen, las menig recensent er een verkapt zelfportret in. Hermans zou altijd een groot pleitbezorger blijven voor Multatuli. In 1987, het jaar van Multatuli’s honderdste sterfdag, bezorgde hij een geannoteerde editie van Max Havelaar, ‘voor het eerst, na meer dan honderd jaar een fotografische herdruk van de laatste, door de auteur zelf herziene uitgave.’ Beide werken verschijnen nu in deel 17 van de Volledige Werken, dat net als Mandarijnen op zwavelzuur in afwijkend formaat wordt gepubliceerd.

‘Van alle boeken over Multatuli is dit vermoedelijk het meest toegankelijke, en het is stellig een van de beste.’ – Dik van der Meulen

‘Een uitmuntend gedocumenteerd werk van een man die daar bij uitstek geschikt voor was.’ – Fons Rademakers

Mobiele versie afsluiten