Zihni Özdil, voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks, tekent een contract bij de Bezige Bij. Het boek, met de werktitel De Kloof, gaat over zijn ervaringen als parlementariër.

Twee jaar lang was Zihni Özdil ondergedompeld in het hart van de Nederlandse democratie. Als zij-instromer bekeek hij ‘het politieke spel’ in de Tweede Kamer vaak met verwondering. Met dezelfde verwondering neemt hij nu de pen ter hand om een boek te schrijven waarin ogenschijnlijk eenvoudige maar zeer belangrijke onderwerpen de revue passeren: kan er sprake zijn van echte democratie wanneer je als Tweede Kamerlid tegen hele ministeries moet opboksen terwijl je slechts één beleidsmedewerker tot je beschikking hebt? Opent dat ongelijke speelveld niet de deur voor de macht en invloed van lobbyisten? Hoe werkt dat eigenlijk in andere landen? En wat betekent de driehoeksverhouding van Kamerleden, media en lobbyisten voor ons democratisch bestel?

Daarnaast vertelt Zihni Özdil openhartig over de wrijving tussen fractiediscipline en vrijzinnigheid – een aspect van het politieke bedrijf waar hij recent hardhandig mee in aanraking kwam.

Dit alles en nog veel meer komt aan bod in een betekenisvol en persoonlijk boek met de werktitel De Kloof.

Haye Koningsveld, hoofdredacteur non-fictie: ‘Ik zie zeer uit naar Zihni Özdils boek. Omdat hij schrijft vanuit de nieuwsgierigheid van de buitenstaander, iets wat de lezer zal kunnen meevoelen. En vanwege zijn ervaringen als actief politicus, die dit boek buitengewoon interessant en spraakmakend maken.’

Zihni Özdil: ‘Tijdens mijn werk als Tweede Kamerlid leerde ik in sneltreinvaart het Nederlandse politieke systeem kennen. Naast grote bewondering was er ook grote verbazing. Soms voelde mijn positie zelfs als een keurslijf. Ik wil de lezers meenemen in die complete ervaring, om hen zelf te laten beleven hoe de Tweede Kamer nu echt werkt.’

De Kloof zal bij De Bezige Bij verschijnen in 2021.