Journalist Warna Oosterbaan heeft met Ons erf de E. du Perronprijs 2014 gewonnen. De prijs wordt uitgereikt op donderdag 2 april. Bij de prijsuitreiking houdt NRC-columnist Bas Heijne de E. du Perronlezing.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc). De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan.

Het boek Ons Erf – identiteit, erfgoed, culturele dynamiek van Warna Oosterbaan met foto’s van Theo Baart brengt de Nederlandse cultuur en erfgoed op “verademende wijze” terug tot alledaagse proporties, meent de jury. We groeien toe naar een wereldcultuur. De multicultuur heeft overal haar intrede gedaan en daar is ook verzet tegen, mensen gaan dan vaak de oude eigen cultuur extra benadrukken. Wat is de vervlechting tussen het autochtone en het kosmopolitisme? Wat zien wij, anderen, in het verleden als typisch voor het eigene? In Ons erf gaat Warna Oosterbaan hiernaar op zoek. Hij fietst langs de Amsterdamse grachten, bezoekt Kamp Westerbork, het Rietveld Schröderhuis en andere herinneringsplaatsen. Hij luistert naar stadsgeluiden uit 1895, en reist met antropologen mee naar Brazilië, Indonesië, Curaçao en Marokko. In levendige verslagen en heldere taal schrijft de auteur over nationale identiteit, cultuur en cultureel erfgoed.

De prijsuitreiking en de lezing zijn na aanmelding gratis toegankelijk voor belangstellenden. Aanmelden kan hier via de website.