Zondag 8 november werd voor de vierde keer de WIZO-literatuurprijs, de prijs van de Joodse leeskring WIZO, uitgereikt. Dit jaar mocht Karine Tuil de prijs in ontvangst nemen voor haar roman Een verzonnen leven. De WIZO-literatuurprijs wordt toegekend aan schrijvers met een Joodse of Israëlische achtergrond, of aan boeken met een thema dat hierop aansluit. De lezers van WIZO kiezen de prijswinnaar en dragen hiermee meteen bij aan een goed doel.

De andere genomineerden waren Assaf Gavron, Etgar Keret, Dror Mishani, Yasmina Reza en Joanna Rakoff.

Over Een verzonnen leven:
Het lijkt Sam Tahar aan niets te ontbreken: hij heeft een glansrijke carrière bij een prestigieus advocatenkantoor in New York, veel geld, aandacht van de media en een goed huwelijk. Maar zijn succes berust op bedrog. Om zijn kans op een goede baan te vergroten heeft de van oorsprong Arabische Samir twintig jaar geleden zijn naam in sollicitatiebrieven afgekort tot Sam. Toen dat direct tot een mooie betrekking leidde, besloot hij zichzelf een compleet andere identiteit aan te meten en de joodse afkomst van zijn voormalige beste vriend Samuel te lenen.

Terwijl Samirs ster daarna rees, bleef Samuel een marginaal bestaan leiden in een roerige Parijse buitenwijk, waar hij vergeefs probeerde als schrijver aan de bak te komen. Wel is hij nog altijd samen met Nina, die destijds heeft gekozen voor hem en niet voor Samir. Maar als het drietal elkaar na twintig jaar weer ontmoet, is er ruimte voor andere keuzes. De levens van Samir, Samuel en Nina komen onder hoogspanning te staan, wat uiteindelijk leidt tot een dramatische ontknoping.

In deze spannende psychologische roman laat Karine Tuil zien wat de grenzen zijn van menselijke maakbaarheid. Ingenieus wordt een ongewone driehoeksverhouding vervlochten met de grote maatschappelijke vraagstukken van onze tijd.

Over Karine Tuil:
Karine Tuil schreef negen romans, waaronder Tout sur mon frère (2003), Quand j’étais drôle (2005), Douce France (2007), La domination (2008) en Six mois, six jours (2010). Een verzonnen leven stond op de shortlist van de Prix Goncourt.