Maartje Wortel en Stephen Kelman maken nog steeds kans op de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs.

Half mens, de debuutroman van Maartje Wortel, gaat over Michael Poloni, een 41-jarige Mexicaan die in Los Angeles woont. ’s Ochtends staat hij op, kijkt National Geographic Channel, rookt sigaretten, neemt een taxi naar zijn werk. ’s Avonds komt hij weer thuis en rookt nog meer sigaretten. Een schijnbaar normaal bestaan. Maar voor Michael lijkt het alsof zijn leven nog niet echt begonnen is. Tot hij op een zaterdagmiddag in een taxi zit die een Nederlands meisje aanrijdt.

Pigeon English, het debuut van Stephen Kelman, beschrijft het leven van de jonge Harrison, die zijn uitzichtloze bestaan met zijn onalledaagse blik op de wereld weet te relativeren. Zijn persoonlijke reis is zowel geestig als hartverscheurend en geeft een meeslepende indruk van het leven in een achterstandswijk.

Tien vertaalde en tien oorspronkelijk Nederlandstalige boeken maken kans op de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (DJP), de Nederlands-Vlaamse literaire prijs voor het beste jongerenboek van 2011. Naast de juryprijs maken deze boeken ook nog kans op de Publieksprijs. Tot en met 10 april kunnen jongeren tussen de 15 en 30 jaar stemmen op hun favoriete boek via www.djp2012.com. De uitreiking van de twee juryprijzen en de publieksprijs, elk 15.000 euro, is op 19 april in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam.

Kijk ook op maartjewortel.nl voor een overzicht van haar activiteiten.