Op 9 juni werd in Spui25 de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2015 bekend gemaakt. Yasmina Reza is met haar boek Gelukkig de gelukkigen een van de zes kanshebbers. De verhalen spelen zich af in de verschillende windstreken van Europa.

Over Gelukkig de gelukkigen
Achttien onderling met elkaar verbonden personages geven een inkijk in hun ogenschijnlijk normale leven en hun streven naar geluk, iets wat vaak tot absurde situaties leidt. ‘Gelukkig de beminden en de minnaars en zij die zonder liefde kunnen. Gelukkig de gelukkigen.’ Ze zouden graag dit citaat van Jorge Luis Borges willen omarmen, maar het lukt de personages vooral om het omgekeerde te bereiken. Verschillende relaties passeren de revue – echtelijke en buitenechtelijke, seksuele en platonische –, waarbij vooral de moeilijkheden die bij intieme verhoudingen horen in beeld komen. De monologen, situaties en emoties, vaak vol humor, zijn elke keer weer verbluffend, én herkenbaar.

Gelukkig de gelukkigen is een meesterlijke roman over de angst voor eenzaamheid en het diepgewortelde verlangen om bemind en begrepen te worden, al is het maar voor één keer.

Kijk hier voor meer informatie over de Europese Literatuurprijs 2015.