De Vlaamse schrijver Yves Petry heeft De Inktaap 2012 gewonnen, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Zijn roman De maagd Marino werd door ruim 2.000 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet. Petry ontving zijn prijs in De Doelen in Rotterdam tijdens de slotmanifestatie van het Inktaapproject. 1.100 jonge juryleden en de voorzitter van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie, de Vlaamse minister van onderwijs Pascal Smet, waren erbij.

Ruim 130 scholen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao deden mee met deze elfde editie van De Inktaap. Per school vormen ze een jury. De scholieren beoordeelden gedurende vijf maanden drie boeken. Behalve De maagd Marino lazen en bespraken ze Congo. Een geschiedenis van David Van Reybrouck en De schilder en het meisje van Margriet de Moor.

De maagd Marino is een psychologische roman over een bizar waar gebeurd feit: een man sneed op verzoek de penis van een andere man af. In de roman verwijst Petry nergens naar de feitelijke gebeurtenis. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de overledene.

Een greep uit de reacties:
‘De diepte waarop je de gedachten en redeneringen volgt van de hoofdpersonen brengt je tot op een niveau dat je je gaat afvragen wie er nou eigenlijk gek is, zij of de rest?’
‘Petry stijgt boven de andere genomineerden uit wat betreft de vernieuwende, interessante vertelstructuur, de kunst waarmee er psychologische diepgang en aannemelijkheid wordt gegeven aan een gruwelijke daad, en bovenal wat betreft stijl.’
De maagd Marino is een verhaal waarin emotie schuilt in de donkere hoeken, achter de daden.’

Tijdens de slotdag interviewden de jonge lezers de genomineerde auteurs en gingen ze in debat met elkaar en met de juryleden van de drie prijzen. Voorafgaand aan de uitreiking gaf Pascal Smet, de voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie en Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke kansen en Brussel acte de présence. Ook waren er optredens van dichter Stijn Vranken en de Groningse band Flux.