De Bezige Bij

De zeggingskracht van het literaire meesterwerk Het complot tegen Amerika van Philip Roth

‘De werkelijkheid is veel extremer dan wat je in je fantasie kunt bedenken’ – Lodewijk Asscher in DWDD

In de roman Het complot tegen Amerika beschrijft Philip Roth een alternatieve geschiedenis van de VS. Lodewijk Asscher hield gisteren het literaire meesterwerk Het complot tegen Amerika omhoog op Facebook en in de uitzending van De Wereld Draait Door.

In Het complot tegen Amerika uit 2004 laat de grote Amerikaanse auteur Philip Roth niet Franklin Delano Roosevelt de verkiezingen van 1940 winnen, maar de Republikeinse kandidaat Charles A. Lindbergh. Door af te wijken van de geschiedschrijving, toont hij wat er met een land kan gebeuren wanneer een populistische en isolationistische beroemdheid zonder enige politieke ervaring aan de macht komt.

Op weergaloze wijze beschrijft Philip Roth het effect van de nieuwe president en zijn verregaande maatregelen op een joods gezin uit Newark.

‘Lindbergh was de eerste beroemde levende Amerikaan die ik leerde haten – zoals president Roosevelt de eerste beroemde levende Amerikaan was die ik leerde liefhebben – en dus vormde zijn kandidaatstelling door de Republikeinen om het in 1940 tegen Roosevelt op te nemen meer dan wat ook in het verleden een aanslag op dat kolossale geschenk van persoonlijke veiligheid dat ik als Amerikaans kind van Amerikaanse ouders op een Amerikaanse school in een Amerikaanse stad in een Amerika in vrede met de wereld als vanzelfsprekend had beschouwd.’ (Vertaling Ko Kooman)

Mobiele versie afsluiten