De Bezige Bij

Zondag 18 oktober: presentatie Het geluk van Limburg

Op zondag 18 oktober wordt Het geluk van Limburg van Marcia Luyten gepresenteerd in Theater Heerlen. Pieter-Jan Hagens (Buitenhof/Eén Vandaag) zal Marcia Luyten en Jack Vinders interviewen waarna het eerste exemplaar overhandigd wordt aan de in Heerlen opgegroeide Eurocommissaris Frans Timmermans. Frans Timmermans gaat daarna in gesprek met Jo Coenen (voormalig Rijksbouwmeester en directeur IBA Parkstad) over de toekomst van de Mijnstreek.

Presentatie Het geluk van Limburg
Theater Heerlen in Heerlen, vanaf 14.00 uur.
U kunt hier toegangskaarten kopen voor de middag.

Over Het geluk van Limburg
Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatie van een mijnwerkersgeslacht in Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade. Een brave, katholieke gemeenschap die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie. Niet alleen Kerkrade draaide om kolen, een groot deel van Zuid-Limburg werd door ‘social engineers’ gevormd naar de aanwezige steenkool. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan. Maar Sjaakie deed niet mee. Die ging zingen, het podium op. Terwijl de ster van Jack Vinders rees, begon in Heilust het verval.
Marcia Luyten schetst de glorie en ondergang van de Nederlandse steenkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten.

Marcia Luyten is econoom en cultuurhistoricus. Voor de VPRO presenteert ze het programma Buitenhof. Van haar hand verschenen eerder Witte geef geld (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013).

Mobiele versie afsluiten