De Bezige Bij

Zuid-Amerikaanse literatuur bij de SLAU

Jorge Luis Borges & João Ubaldo Ribeiro

Met twee programma’s over Zuid-Amerikaanse literatuur wil de SLAU haar bezoekers voorbereiden op de korte dagen van de herfst, even schijnt de Zuid-Amerikaanse zon in Utrecht. Op maandag 24 oktober staat Jorge Luis Borges en de verschijning van Alle gedichten centraal en op 26 oktober doet de grootmeester van de hedendaagse Braziliaanse literatuur, João Ubaldo Ribeiro, Utrecht aan voor zijn enige optreden in Nederland.

SLAU filmtheater: Jorge Luis Borges, Alle gedichten

SLAU filmtheater: Jorge Luis Borges, Alle gedichten
24 oktobe r 2011 | 19:00 | €8,50
Louis Hartlooper complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Kaarten: www.hartlooper.nl | Film is Nederlands ondertiteld

Eind september verscheen voor het eerst alle poëzie van Jorge Luis Borges in één kloeke bundel in de Nederlandse vertaling van Maarten Steenmeijer en Barber van de Pol. Op 24 oktober zullen zij in Utrecht spreken over hun tour de force om Borges’ ruim zeshonderd gedichten rijmend en metrisch te vertalen. De avond wordt geopend door Ingmar Heytze. Aansluitend wordt de documentaire Harto The Borges vertoond, waarin Borges zelf aan het woord komt. Filmmaker Eduardo Montes-Bradley maakte met deze veel geprezen documentaire niet de zoveelste hagiografie van de auteur. In plaats daarvan geeft hij het woord aan een enkele Borgeskenners en plaatst hun observaties tegenover Borges’ eigen opvattingen. Die zijn vaak humoristisch, soms polemisch en altijd politiek incorrect.

SLAU ontvangt João Ubaldo Ribeiro

26 oktober 2011 | 20:00 |€ 10/8/5
RASA | Pauwstraat 13a | 3512 TG | Utrecht
Kaarten: Online, telefonisch en aan de kassa van RASA.

In de afgelopen dertig jaar groeide João Ubaldo Ribeiro uit tot een van de belangrijkste schrijvers van Brazilië. Veel van zijn boeken werden verfilmd en bekroond en velen zijn vertaald in het Nederlands. In 2008 kreeg Ribeiro de Camões-Prijs, de hoogste literaire onderscheiding in de
Portugeestalige wereld. Zijn internationale doorbraak kwam met Viva o povo Brasileiro (1984), dat twintig jaar geleden als Brazilië, Brazilië in het Nederlands verscheen en sindsdien onafgebroken in druk is gebleven. Het boek omspant bijna vier eeuwen en dringt diep door in de Braziliaanse ziel.

João Ubaldo Ribeiro komt op 26 oktober voor zijn enige optreden in Nederland naar Utrecht. Hij spreekt met schrijfster en journalist Judith Uyterlinde over twintig jaar Brazilië, Brazilië, over het Brazilië van vandaag en over zijn nog immer groeiende oeuvre. Zijn vertaler Harrie Lemmens leidt de avond in, schrijver Arthur Japin leest enkele fragmenten uit Ubaldo’s jarige roman. Voor iedere bezoeker is er bovendien een gratis exemplaar van het Utrechtgedicht van oktober, geschreven door Alexis de Roode.

Mobiele versie afsluiten