Voor het eerst in jaren is Zwerm van Peter Verhelst weer leverbaar, nu als e-book. De grootse en veelbesproken roman verscheen in 2005, maar sluit naadloos aan bij deze tijd. Het cultboek werd al in verscheidene media genoemd als leestip in tijden van corona. 

In New York gaat Abel op zoek naar zijn vader en zijn verdwenen geliefde Pearl. Angel neemt er deel aan nachtelijke gevechten met andere zwervers, die zich terugtrekken in een woud waar een oorlogsveteraan met slangen vecht. Dokter Goldstein zoekt naar de allesverklarende formule in een geheim laboratorium. Meneer J, een holocaustslachtoffer, werkt koortsachtig aan een nieuw mensbeeld: de Homo Invictus Viralis, de besmette mens. In een zaal onder het Zilverkleurig Complex wachten duizenden mensen op een nieuw begin. Maar de tijd dringt.

Zwerm gonst van de verhalen over experimenten met virussen en virtuele realiteiten. De verhalen in deze roman gedragen zich ook als een virus: ze besmetten elkaar, dringen andere verhalen binnen. Het is een experimenteel meesterwerk, dat door de jaren heen alleen maar relevanter is geworden.

Peter Verhelst (1962) is een veelgelauwerd dichter, romancier en regisseur. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder de Gouden Uil, de Jan Campert-prijs, de Vlaamse Cultuurprijs, de Gouden Griffel, de Ida Gerhardt Poëzieprijs, driemaal de Herman de Coninckprijs en de F. Bordewijk-prijs. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij de eerste Sybren Poletprijs.