De Bezige Bij is een van de belangrijkste literaire uitgeverijen van Nederland en Vlaanderen, zowel op het gebied van Nederlandse als vertaalde literatuur, fictie en non-fictie.

De uitgeverij ontstond in de illegaliteit rond een groepje Utrechtse studenten, die, onder aanvoering van Geert Lubberhuizen, met verschillende uitgaven hun activiteiten in het verzet financierden. Op 12 december 1944 werd de uitgeverij officieel opgericht. Na de oorlog vestigde de Bij zich als coöperatieve uitgeverij in de Van Miereveldstraat te Amsterdam. Tot op de dag van vandaag opereert de uitgeverij vanuit ditzelfde pand.

Het fonds van De Bezige Bij is breed georiënteerd: van het werk van Harry Mulisch en Hugo Claus tot het proza van Peter Buwalda en Jan Cremer, van de poëzie van Ramsey Nasr en Hagar Peeters tot de gedichten van Remco Campert en Lucebert, van de romans van Jan Siebelink en Tommy Wieringa tot het veelzijdige werk van Margriet de Moor en Stefan Hertmans. Voor het vertaalde literaire fonds geldt hetzelfde: het modernistische proza van James Joyce staat schouder aan schouder met de brille van Philip Roth en Donna Tartt, het politieke engagement van Amos Oz, Chimamanda Ngozi Adichie en Toni Morrison begroet de introverte zelfontleding van Marcel Proust en de vertelkracht van Khaled Hosseini. Staat de uitgeverij dus geen specifieke literaire stroming voor, de constante in deze indrukwekkende veelheid is het kwaliteitsstempel van De Bezige Bij. De boeken die het bekende beeldmerk van het ‘bijtje’ dragen, willen altijd de beste zijn in hun categorie.

De Bezige Bij manifesteert zich daarenboven steeds nadrukkelijker als uitgever van non-fictie, met schrijvers als David Van Reybrouck, Jolande Withuis, Marcia Luyten, Oliver Sacks, Philipp Blom, Karen Armstrong en Thomas Piketty. Het zwaartepunt van dit fonds lag en ligt bij De Tweede Wereldoorlog en geschiedenis in het algemeen. Memoires en biografieën zijn belangrijke genres, maar ook boeken over actuele politiek, maatschappijkritiek, religie, kunst, cultuur en economie van toonaangevende auteurs uit binnen- en buitenland verrijken het fonds in toenemende mate.

De Bezige Bij kent daarnaast nog een aantal andere uitgeefactiviteiten. Onder haar dak huizen ook Uitgeverij Thomas Rap (literatuur, non-fictie, sport en cabaret) en Uitgeverij Cargo (thrillers, romans en verhalende non-fictie). Daarnaast is de uitgeverij actief in Vlaanderen: in Antwerpen huist een eigen Bezige Bij redactie- en verkoopteam dat in nauwe samenwerking met het moederhuis in Amsterdam de Vlaamse lezers bedient en op zoek gaat naar talentvolle Vlaamse auteurs.

De Bezige Bij is partner van het academisch-cultureel centrum SPUI25.

Duurzaamheid

Uitgeverij De Bezige Bij heeft een start gemaakt met bewust en beleidsmatig duurzamer werken. We zijn een campagne gestart die ervoor moet zorgen dat ook de medewerkers zuiniger omgaan met energie. We werken aan afvalscheiding, duurzaam gebruik van ICT, verlichting en installaties. Waar mogelijk wordt gebruikgemaakt van papier met het FSC- of PECF- keurmerk, waarbij is gewaarborgd dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

De tekening van ons pand, die u hierboven ziet, is gemaakt door: © Erik Kriek.