Tijdens een feestelijke avond in de Zutphense Buitensociëteit heeft Thomas Vaessens, juryvoorzitter van de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2010, op vrijdag 12 maart bekendgemaakt dat de dichtbundel Kooi van Alfred Schaffer de Ida Gerhardt Poëzieprijs heeft gewonnen.

Uit het juryrapport: ‘Twijfel aan de mogelijkheid van echt contact loopt als een ontroerende rode draad door deze bundel heen en de zeldzame momenten waarop het contact daadwerkelijk tot stand lijkt te komen zijn van een verpletterende schoonheid. Ze worden bevochten op een voortdurend dreigend, maar met succes bevochten pessimisme.
Schaffer behoort al een 10 jaar tot de sterkste Nederlandse dichters. Zijn overrompelende directheid neemt nog altijd toe en zijn poëtische durf blijft ongeëvenaard. De gave verzen en ijzersterke prozagedichten in Kooi zijn nieuwe hoogtepunten in een hopelijk nog lang niet afgerond oeuvre.’

De jury van de Ida Gerhardt Poëzieprijs bestond dit jaar uit Thomas Vaessens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, en Ester Naomi Perquin, dichter.
De Ida Gerhardt Poëzieprijs, in 1998 ingesteld door de gemeente Zutphen, bestaat uit een geldbedrag van € 2.500. Eerdere winnaars zijn Kees ’t Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe en Nachoem M. Wijnberg.