Egypte. Habibies, helden en huichelaars van Alexander Weissink wordt op donderdag 28 april gepresenteerd tijdens het debat ‘Arabic Change, European Shift’ in De Balie, Amsterdam.

Onder leiding van journalist Pieter Hilhorst gaat een zeer divers en betrokken panel van experts, journalisten en academici met elkaar in debat over de effecten van de Arabische revolutie voor Europa. Deelnemers zijn: Rouba Al Fattal (Canadees-Syrische academicus), Atef Hamdy (migratie- en extremisme-expert verbonden aan Clingendael), Alexander Weissink (schrijver, journalist), Nadia Bouras (overleg orgaan Marokkanen) Halim el Madkouri (Forum) El Yamine Soum (Frans-Algerijnse socioloog). Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met Humanity in Action.

Meer informatie over het programma en toegangskaartjes vindt u op de site van De Balie.

Alexander Weissink was correspondent in Egypte voor NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad en deed recentelijk nog vanuit Caïro verslag van de massale volksopstand in het land. In zijn boek schetst hij het Egypte waar we tot voor kort nog niet veel van wisten.
Het Egyptische regime wist lang de schijn op te houden. Met succes presenteerde Hosni Mubarak zich als een gematigd leider en een betrouwbare bondgenoot van het Westen in het onrustige Midden-Oosten. Het land zat economisch in de lift en het volk zou daar spoedig de vruchten van plukken. Toch kwamen de Egyptenaren in januari 2011 massaal in opstand tegen de president die al dertig jaar aan de macht was.
Alexander Weissink beschrijft vanuit eigen waarneming de opmaat naar de revolutie en de ontknoping daarvan. Niet zonder ironie schrijft hij over Mubarak, over de dubbelhartige houding van het volk en over een land dat gekenmerkt wordt door onderontwikkeling, overbevolking, wanbeleid, repressie, ontevredenheid en een groeiende populariteit van fundamentalistische stromingen. Egypte. Habibies, helden en huichelaars is een indringend portret – heet van de naald – van een afgeleefd land met een onzekere toekomst.