In het voorjaar van 2013 nodigt SPUI25 politieke denkers, historici, filosofen, schrijvers, journalisten en kunstenaars uit verschillende hoeken van de Europese Unie uit om hun visie te geven op een Europese toekomst.

Sinds hij begon te schrijven, heeft Cees Nooteboom naar eigen zeggen de impuls om dat te doen altijd het sterkst in Spanje gehad. Het Spaanse karakter en het Spaanse landschap gaan volgens hem samen met ‘datgene waarover ik ga’. Hij doorkruiste het hele land en verdiepte zich uitgebreid in haar geschiedenis, kunst en literatuur. Het is, in zijn eigen woorden, zijn tweede vaderland: sinds de jaren zestig brengt Nooteboom de zomer en de vroege herfst door op het Baleareneiland Menorca. Romans, zoals Allerzielen, en dichtbundels zoals Zo kon het zijn zijn daar ontstaan.

Waar komt zijn voorliefde vandaan? Hoe verhoudt Spanje zich voor hem tot Europa, en de rest van de wereld? Wat is zijn visie voor de toekomst van een Europese Unie?

Over deze en andere vragen gaat Nooteboom in gesprek met Margot Dijkgraaf.

Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland Andy Klom geeft een inleiding, Marjolijn van Heemstra verzorgt een uitgesproken column, en er zijn foto’s te zien van Isabel Frias Amadori, die als Erasmusstudent in Madrid woont.

Voor meer informatie en aanmelden: www.spui25.nl