Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan dichter Mischa Andriessen.

De jury, bestaande uit Jeroen Dera, Elma van Haren en Erik Lindner kent de prijs toe voor het bescheiden oeuvre van Andriessen maar in het bijzonder voor de bundel Huisverraad.

De jury over het werk van Andriessen: ‘Hij laat zien dat hij over bijzonder veel poëtisch potentieel beschikt. Zijn gedichten zijn in kraakheldere taal geschreven, maar desalniettemin is het moeilijk om een betekenis vast te pinnen omdat die vaak tussen de regels door verstopt zit. De samengebalde stijl van zijn gedichten indiceert dat Andriessen veel controle heeft over zijn taal – er staat meestal geen woord te veel in zijn gedichten. Bovendien heeft hij met zijn twee bundels laten zien dat hij zowel over lyrische als meer epische talenten beschikt. Zijn poëzie onderhoudt ten slotte een duidelijke relatie met de wereld waarin wij leven, zonder al te opzichtig geëngageerd te zijn.’

Het Charlotte Köhler Stipendium bedraagt 7.000 euro en wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovend auteur in een wisselend literair genre, dit jaar is dat poëzie. De uitreiking zal in november 2014 plaatsvinden in Castrum Peregrini (Amsterdam).