Nieuws / Dit zijn de namen op de planken gebracht door NTGent

05.10.2015

Dit zijn de namen op de planken gebracht door NTGent

De roman Dit zijn de namen van Tommy Wieringa wordt door het prestigieuze toneelgezelschap NTGent bewerkt voor het theater. Het stuk gaat op 20 januari 2016 in première te Gent. De regie is in handen van het aanstormende Duitse regietalent Philipp Becker, onder de artistieke leiding van Johan Simons. Koen Tachelet is verantwoordelijk voor de bewerking van de tekst. De hoofdrol wordt gespeeld door Steven van Watermeulen.

De première in Gent is al uitverkocht. Overige speeldata zijn te vinden op de site van NT Gent.

Dit zijn de namen
Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf. Met humor en wijsheid verbindt Tommy Wieringa de duistere binnenwereld van de mens met de vraag naar wie wij zijn en of verlossing mogelijk is.

Dit zijn de namen werd bekroond met de Libris Literatuurprijs 2013 en ontving de Gouden Uil 2013 namens de lezersjury. Tevens werd de roman genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, NS Publieksprijs, E. du Perronprijs, Premio Gregor von Rezzori en de Premio Strega Europea. De roman wordt wereldwijd vertaald.

Tommy Wieringa schreef verder onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002), Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2006) en Caesarion (2009). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen het essay De dynamica van begeerte. In 2014 schreef Wieringa het veelgeprezen Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw.
Op 6 november 2015 verschijnt Honorair Kozak, zijn nieuwe boek met reisverhalen.

NTGent is het producerend gezelschap en stadstheater van Gent, met als thuisbasis de schouwburg aan het Sint-Baafsplein, in het hart van de stad, tussen kathedraal, belfort en stadhuis. Het gezelschap staat opnieuw onder de artistieke leiding van Johan Simons, die eerder het stadstheater leidde van 2005 tot 2010. NTGent ziet zichzelf als een Europees gezelschap met sterke wortels in Gent. Deze Europese dimensie weerspiegelt zich zowel in de partners waarmee wordt samengewerkt, de ontwikkeling van het repertoire en de keuze voor regisseurs en thema´s. Het is een plek voor creatie en reflectie, voor passie en emotie. En bovenal een constellatie van mensen: ensemble én makers én publiek. Dit alles vanuit een geloof in de noodzaak om een grensoverschrijdende theaterpraktijk uit te bouwen. Daartoe brengt NTGent voorstellingen tot in alle uithoeken van het eigen taalgebied, maar is ook een graag geziene gast en actieve partner op het internationale toneel, van het Festival d’Avignon, de RuhrTriennale, het Edinburgh Festival, het Athens Festival of de Wiener Festwochen tot in steden als Sydney, New York, Moskou, Zagreb en Seoel.

Meer over de auteur

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek...

Tommy Wieringa

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020