Schrijfster Connie Palmen prees het zojuist verschenen boek Het uitstapje naar Echo Spring uitbundig bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door: ‘Meedogend, intelligent, diepgravend… Ze is waanzinnig goed, ik kan dit werk niet genoeg prijzen.’ En: ‘Je krijgt er dorst van!

Kijk hier het fragment terug:

In Het uitstapje naar Echo Spring reist Olivia Laing in het voetspoor van zes beroemde — notoir drinkende – Amerikaanse auteurs: F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Tennessee Williams, John Cheever en Raymond Carver. Hun drankzucht duikt her en der op in hun schitterende romans en verhalen. Olivia Laing is zelf afkomstig uit een familie waar alcoholisme een belangrijke rol speelde en haar verlangen om meer te begrijpen van deze verwoestende en gecompliceerde ziekte is daar ontstaan. Ze gaat naar Amerika en reist van Cheevers New York naar het New Orleans van Williams, van Hemingways Key West naar Carvers Port Angeles. Ze dompelt zich onder in hun levens en werk en verzamelt zo het materiaal waaruit een indrukwekkend beeld oprijst van zowel de verschrikkingen van alcoholisme als de wonderbaarlijke mogelijkheden tot genezing. Laing ontmantelt de mythe van de alcoholische schrijver die zijn scheppende vermogen mogelijk te danken heeft aan zijn roes en laat zien hoe hoog de prijs is die soms voor grote creativiteit moet worden betaald.

Olivia Laing is schrijfster en redacteur. Tot 2009 werkte ze voor het literatuurkatern van The Observer. Ze schrijft verder voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder The Guardian. Haar debuut Naar de rivier verscheen in 2011 bij De Bezige Bij.