Naar aanleiding van het boek Meneer Pip wordt er op dit moment een bibliotheek gebouwd op het eiland Bougainville in de Grote Oceaan onder leiding van de auteur Lloyd Jones zelf.

De bibliotheek is de grootste culturele investering op het eiland sinds het einde van de burgeroorlog. Naar planning zal de bibliotheek eind dit jaar open gaan. Het de bedoeling dat deze nieuwe culturele plaats een ontmoetingsplek zal worden voor de lokale bevolking. In de bibliotheek zullen ruim 15.000 boeken worden gehuisvest.

In Lloyd Jones’ Meneer Pip woont de dertienjarige Matilda op het eiland Bougainville in de Grote Oceaan. Op deze idyllische plek woedt al enkele jaren een allesvernietigende burgeroorlog, die het alledaagse leven totaal heeft ontregeld. Al zesentachtig dagen heeft Matilda niet naar school kunnen gaan, totdat meneer Watts, de enige blanke man in het dorp, de school weer opent. Zijn gebrek aan leservaring besluit hij te compenseren door elke dag een hoofdstuk uit Great Expectations van Charles Dickens voor te lezen. De kinderen raken in de ban van de avonturen van hoofdpersoon Pip, ook de ouders komen naar de school om mee te luisteren naar Great Expectations. Maar de kracht van het verhaal heeft onvoorziene, verstrekkende gevolgen.

Lloyd Jones (1955) schreef met Meneer Pip zijn tiende roman. Het werd wereldwijd aan toonaangevende uitgeverijen verkocht. Het boek verscheen eerder in Australië en Nieuw-Zeeland en werd onderscheiden met de Commonwealth Writers’ Prize Best Book Award 2007. Lloyd Jones woont in Wellington, Nieuw-Zeeland. Vanaf augustus 2007 brengt hij een jaar door in Berlijn als writer in residence.

Kijk hier voor meer informatie over de bouw van de bibliotheek.