De vrouw als mens

Jolande Withuis

Introductie

De vrouw als mens

De vrouw als mens

Jolande Withuis
Paperback: 12,50

Van vrouwen in de Kamer of in het kabinet kijkt niemand meer op, maar toen in juni 2006 twee vrouwelijke fractievoorzitters een dito minister lieten struikelen, vulden...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.

Over dit boek

Aantal pagina's224
UitvoeringPaperback

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Bij De Bezige Bij verschenen Erkenning...

Jolande Withuis

Samenvatting

Van vrouwen in de Kamer of in het kabinet kijkt niemand meer op, maar toen in juni 2006 twee vrouwelijke fractievoorzitters een dito minister lieten struikelen, vulden zich de opiniepagina’s met de vraag of dit nu bewees dat politiek vrouwen hard maakt, of dat dit onvrouwelijke vrouwen waren. Onder de titel De vrouw als mens presenteert Jolande Withuis een radicaal voorstel om het feminisme nieuw leven in te blazen en dit soort borrelpraat voorgoed de kop in te drukken. Het boek biedt een spannende rondgang langs vrouwelijke schrijvers en schilders, filmsterren en koningskinderen, en vrouwen die het pistool hanteerden. Erudiet en met een scherpe pen toont Jolande Withuis in De vrouw als mens de historische en culturele veelvormigheid van de vrouw. Met als conclusie: het sekseverschil bestaat niet. De tijd van het zeuren is voorbij; de derde feministische golf is vrolijk en zelfbewust.

Essay

Voor Trouw schreef Jolande Withuis een essay over geweld tegen vrouwen en de rol die (de geschiedenis van) machtsverdeling daar in speelt: “Mannen hebben de komst van vrouwen in hun domein nog niet verwerkt.”

Me too kan een blijvende steun in de rug betekenen, speciaal voor vrouwen die werken in kwetsbare situaties. De winst van de openbaarheid die via de sociale media binnen bereik ligt, is dat misbruikers nu weten dat ze hiermee niet langer wegkomen. Het zou een prachtige uitkomst zijn als deze waarschuwing een nieuwe norm zou stellen: dit mag niet.”