Spaar de spotvogel

Harper Lee

Introductie

Spaar de spotvogel

Spaar de spotvogel

Harper Lee
Mid-price: 15,00

Spaar de spotvogel is een ontroerende en hartverscheurende roman over onrecht in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.

Over dit boek

Aantal pagina's418
UitvoeringMid-price
VertalerKo Kooman

Harper Lee werd in 1926 geboren in Monroeville, Alabama. Ze studeerde rechten aan de Universiteit van Alabama. Ze heeft naast de Pulitzer Prize diverse literaire onderscheidingen ontvangen...

Harper Lee

Samenvatting

Spaar de spotvogel is een ontroerende en hartverscheurende roman over onrecht in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader – de advocaat Atticus – alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje.

Spaar de spotvogel verscheen voor het eerst in 1960 en geldt als een van de grootste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur van de twintigste eeuw. Het werd bekroond met de Pulitzer Prize en is uiterst succesvol verfilmd. Spaar de spotvogel is in meer dan veertig talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan dertig miljoen exemplaren van het boek verkocht.

'Toen hij bijna dertien was, liep mijn broertje Jem een lelijke botbreuk op aan zijn elleboog. Nadat de breuk hersteld was en Jems angst dat hij nooit meer football zou kunnen spelen was gestild, dacht hij er nog maar zelden aan. Zijn linkerarm was nu iets korter dan zijn rechter; als hij stond of liep, stond de rug van zijn hand haaks op zijn lichaam, met de duim evenwijdig aan zijn dij. Het deerde hem niet, zolang hij nog maar kon werpen en punteren.'

Pers

Leesclubvragen

1. In Scout’s herinnering heeft haar vader Atticus haar jeugdjaren beheerst. Hoe zou je zijn capaciteiten als alleenstaande ouder omschrijven? Hoe zou je de manier waarop hij Calpurnia en Tom Robinson behandelt omschrijven, tegenover de manier waarop hij zijn blanke buren en collega’s behandelt?

2. De titel van Harper Lee’s boek is afgeleid van het moment dat Atticus zijn kinderen luchtbuksen geeft en hen vertelt: ‘Schiet zoveel blauwe gaaien als je wilt, als je ze raken kunt, maar onthou dat het doodschieten van een spotlijster een zonde is.’ Aan het einde van de roman vergelijkt Scout deze zonde met het aanwijzen van Boo als moordenaar van Bob Ewell. Denk je dat Boo de enige onschuldige is, de enige spotvogel, in deze roman?

3. Scout verjaart twee keer – van 6 tot 8 – gedurende de roman, die is verteld vanuit het perspectief van Harper Lee, als volwassene. Vond je het relaas dat de verteller biedt geloofwaardig? Waren er gebeurtenissen of observaties in het boek die ongewoon ‘wijs’ waren voor zo’n jong kind?

4. Jem omschrijft de vier ‘volken’ of klassen van mensen in Maycomb County: ‘Ons soort mensen houden niet van de Cunninghams, de Cunninghams houden niet van de Ewells, en de Ewells haten en verachten de gekleurde mensen.’ Wat vind je van de manier waarop Lee ras en klasse verkent in het Alabama van 1930?

5. Waarom zou Harper Lee als epigraaf van haar roman de quote van Charles Lamb hebben gekozen: ‘Advocaten zijn, naar ik aanneem, ook kind geweest.’?

6. Sinds het overlijden van hun moeder, functioneren verschillende vrouwen (Calpurnia, Miss Maudie en Aunt Alexandra) als moederfiguren voor Scout en Jem. Op wat voor manieren zijn deze drie vrouwen van invloed geweest op Scout’s groeiende besef van van het betekent om een “Southern lady” te zijn?

7. Veel lezers richten zich op de politieke kant van het verhaal, en maken het coming-of-age aspect ondergeschikt aan de politieke boodschap. Is dit terecht? Wat leert Scout, en hoe verandert zij in de loop van het verhaal?

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij