Nieuws / Optredens Tinneke Beeckman

22.02.2016

Optredens Tinneke Beeckman

De komende maanden is de Vlaamse auteur en filosoof Tinneke Beeckman regelmatig in Nederland voor lezingen en optredens. Haar boek Macht en onmacht verscheen vorig jaar bij De Bezige Bij. Dit werk staat op de longlist van de Socratesbeker. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorafgaande jaar – in dit geval dus 2015 – verscheen. De uitreiking vindt plaats tijdens de Filosofie Nacht op 15 april in Pakhuis de Zwijger. Hieronder een overzicht van aanstaande optredens.

– donderdag 25 februari: HartHoofD, NPO Radio 1.
– zaterdag 27 februari: Brainwash, Den Haag.
– dinsdag 1 maart: lezing over ‘De Utopie’, Radboud Universiteit, Nijmegen.
– zaterdag 9 april: Nacht van de Filosofie, Leeuwarden.
– zondag 10 april: Filosofisch café, Tiel.
– zaterdag 16 april: Dag van de Filosofie, Tilburg.
– dinsdag 26 april: Grote Filosofie Tour, Wageningen.
– woensdag 4 mei: lezing over ‘herdenken’, Studium Generale, Utrecht.

Over Macht en onmacht:
Parijs, 7 januari 2015. Twee geradicaliseerde moslims dringen het redactiegebouw van Charlie Hebdo binnen en schieten tien redactieleden neer. Frankrijk en de wereld reageren geschokt. De aanslag en de reacties daarop doen niet alleen vragen rijzen over vrijheid van meningsuiting en godsdienstkritiek, ze getuigen ook van een algemene radeloosheid over politieke ideeën die de samenleving vorm moeten geven.
In Macht en onmacht verkent Tinneke Beeckman de oorzaken van deze maatschappelijke vertwijfeling. Op erudiete wijze beschrijft ze hoe de commotie rond de aanslag in Parijs aantoont dat Verlichtingsidealen als het streven naar waarheid en gelijkheid definitief in onbruik zijn geraakt. In de plaats daarvan overheerst een ambigu postmodern denken, dat voortdurend verwarring schept en waarheidsaanspraken onmogelijk maakt. Ontsporingen als sinister fundamentalisme en hardnekkig neoliberalisme zijn daarvan het gevolg. Aan de hand van historische en actuele denkers legt Beeckman de gevoeligheden van de hedendaagse democratie bloot en toont ze waar er mogelijkheden zijn van herstel. Een openbarend en noodzakelijk boek.

Tinneke Beeckman (1976) is filosoof en columnist bij De Standaard. Eerder publiceerde ze het boek Door Spinoza’s lens, dat werd bekroond met de Liberales-prijs.

Meer over de auteur

Tinneke Beeckman

Tinneke Beeckman (1976) is filosoof en columnist bij De Standaard . Eerder publiceerde ze Door Spinoza’s lens, dat werd bekroond met de Liberales-prijs.

Tinneke Beeckman

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020