Nieuws / Danssolo en theatersolo naar het werk van Albert Camus

01.10.2014

Danssolo en theatersolo naar het werk van Albert Camus

In oktober gaan twee voorstellingen in première die beiden zijn gebaseerd op het werk en leven van Albert Camus: Zwarte voeten en One Man without a Cause. Tevens verschijnt op 30 oktober een speciale editie van De vreemdeling ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van De Bezige Bij, met een introductie door David Van Reybrouck.

Zwarte voeten

Theatermaker Rory de Groot presenteert 11 oktober Zwarte Voeten, de theatersolo die hij maakte met als inspiratiebron het leven van Camus en zijn liefde voor voetbal. Naast Camus’ verhaal vertelt Rory de Groot ook het onbekende verhaal van een Algerijns rebellenelftal dat in de gruwelen van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog uitgroeide tot een krachtig politiek symbool van het Algerijnse verzet.
Zwarte Voeten is een theatervoorstelling over morele keuzes en idealen die één van de grootste schrijvers van de Westerse literatuur op bijzondere wijze verbindt met één van de grootste sporten ter wereld, voetbal.

Zwarte voeten gaat op 11 oktober in première in de Rotterdamse Schouwburg en zal daarna tot en met 23 mei 2015 touren. Kijk hier voor meer informatie en de speellijst.

One Man without a Cause

Het Internationaal Choreografisch Kunstencentrum Amsterdam (ICK) liet zich ook inspireren door het werk van Albert Camus en presenteert de Nederlandse première van One Man without a Cause, een danssolo gemaakt door danser-choreograaf Emio Greco en scenograaf Pieter C. Scholten. Het stuk is gebaseerd op het existentialistische gedachtengoed van Albert Camus en in het bijzonder op zijn klassieker De vreemdeling. De manier waarop Camus een filosofisch vraagstuk omzet in fictie inspireerde Greco en Scholten om eenzelfde vertaalslag te maken naar de dans.
One Man without a Cause verhaalt een filosofisch dilemma. Speel je het absurde spel van de maatschappij mee? Hoe kun je jezelf als individu daaraan onttrekken?

One Man without a Cause gaat op 12 oktober in première in de Stadsschouwburg in Amsterdam en zal daarna tot en met februari 2015 op tournee gaan. Kijk hier voor meer informatie en de speellijst.

Feesteditie De vreemdeling

Dit najaar bestaat De Bezige Bij 70 jaar. Onder het motto ‘Alle dagen feest’ presenteert De Bezige Bij twaalf klassiekers uit het fonds, ingeleid door twaalf exponenten van de huidige literaire garde. David Van Reybrouck koos De vreemdeling als zijn favoriete roman en schreef een introductie bij deze speciale éénmalige editie voor de prijs van (slechts) € 7,-. Deze verschijnt op 30 oktober a.s.

Meer over de auteur

Albert Camus

Albert Camus (1913-1960) wordt beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Camus groeide op in een arme wijk in Algiers. In 1933 begon hij aan een studie filosofie. Later werd hij journalist werd bij de krant Alger républicain. Door een verschijningsverbod van deze krant werd hij in 1940 gedwongen naar Frankrijk...

Albert Camus

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020