Nieuws / Frederik Willem Daem wint met Zelfs de vogels vallen de Debuutprijs 2016

11.10.2016

Frederik Willem Daem wint met Zelfs de vogels vallen de Debuutprijs 2016

Frederik Willem Daem wint de Debuutprijs 2016 met Zelfs de vogels vallen. Daem krijgt de prijs ter waarde van 6.200 euro overhandigd op de officiële opening van de Boekenbeurs op 30 oktober, dankzij de steun van de Provincie Antwerpen. De jury van de Debuutprijs 2016 was samengesteld uit Geert Bouckaert, Gert Brouns, Johanna Spaey, Fien Sabbe en Ronald Soetaert. Ze lazen 14 literaire romans, allemaal eerstelingen die verschenen in 2015.

De Debuutprijs is een onderscheiding die jaarlijks en ter gelegenheid van de Boekenbeurs op initiatief van Boek.be – Huis van het Boek wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalig literair debuut voor volwassenen van een Vlaamse auteur.

Uit het juryrapport:

“De jury prijst de zorgvuldige aandacht die de auteur besteedt aan zijn bijzonder krachtige dialogen, die duidelijk beïnvloed zijn door film en televisie, maar toch een heel eigen stempel hebben. Een auteur die bovendien uitblinkt in een genre dat bij andere literaire prijzen uit de boot valt, maar best wat meer aandacht mag krijgen: het kortverhaal.De keuze voor het kortverhaal is voor deze auteur meer dan een oefening of een opstapje naar een roman. Hij beschouwt het genre als een volwaardige discipline. Niettemin is de jury heel erg benieuwd naar een eerste roman van deze auteur.”

 

Meer over de auteur

Frederik Willem Daem

Frederik Willem Daem (1988) is een Brussels schrijver. Hij publiceerde verhalen in onder meer Das Magazin, Revisor, The Literary Review, DW B en Oogst, waarvan hij medeoprichter is. In de nazomer van 2015 debuteerde hij met de verhalenbundel Zelfs de vogels vallen, die bekroond werd met de Debuutprijs 2016.

Frederik Willem Daem

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020