Nieuws / Internationale bestseller Dubbelspel van Frank Martinus Arion verfilmd

10.06.2015

Internationale bestseller Dubbelspel van Frank Martinus Arion verfilmd

Uitgeverij De Bezige Bij heeft de rechten voor de boekverfilming van de roman Dubbelspel van de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion verkocht. De roman wordt verfilmd door de Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson, bekend van Do The Right Thing, Malcolm X, Juice, The Wire en de serie The Walking Dead. Gregory Elias, organisator van het Curaçao North Sea Jazz Festival en het Curaçao International Film Festival Rotterdam, zal samen met Lisa Cortés de film produceren. Cortés was eerder de producer van onder andere de film Precious, onderscheiden met een Academy Award. Grammy Award-winnaar Sergio George zal de filmmuziek componeren.

De plannen voor de verfilming van bestaan al lange tijd. Sinds de publicatie van het boek in 1973 zijn er verschillende filmproductiebedrijven geweest die het boek wilden verfilmen. Uitvoerend producent Ronald Timmermans heeft jarenlang gewerkt aan de scriptontwikkeling.

Regisseur Ernest Dickerson was direct gegrepen door het verhaal: ‘Toen ik het script las, had ik de film direct voor ogen,’ zegt hij. ‘Het is een verhaal over alledaagse mensen die in lastige tijden moeten kiezen tussen moraal en overleving, een spanningsveld dat voor velen herkenbaar is.’ In november zal de eerste draaidag zijn op Curaçao.

Dubbelspel is het veelgeprezen romandebuut van Frank Martinus Arion. In Dubbelspel is winnen of verliezen een zaak van leven en dood, hetgeen wordt gesymboliseerd door het dominospel dat de vier personages spelen. Het einde weerspiegelt de toekomstvisie van de auteur: de winnaars gaan zich wijden aan de sociale en politieke verbetering van hun eiland Curaçao. Het boek, dat al eerder de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs werd toegekend, is in 2006 uitverkoren voor de actie ‘Nederland leest’ van de Stichting CPNB. Het boek werd toen door meer dan 700.000 mensen gelezen.

Frank Martinus Arion werd geboren in 1936 op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte. Sinds 1981 woont hij weer op zijn geboorte-eiland, waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie en essays.

Meer over de auteur

Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion (1936 – 2015) werd geboren op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte, sinds 1981 woont hij weer op zijn geboorteeiland waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie...

Frank Martinus Arion

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020