Nieuws / Kaartverkoop gestart lezing Tommy Wieringa in Rode Hoed

01.04.2015

Kaartverkoop gestart lezing Tommy Wieringa in Rode Hoed

Vijfde Rudy Kousbroeklezing door Tommy Wieringa
Niemands meester, niemands knecht – Met medewerking van cartoonist Bernard Holtrop

Op vrijdag 10 april sprak Tommy Wieringa de vijfde Kousbroeklezing uit met de titel Niemands meester, niemands knecht. Met medewerking van cartoonist Bernard Holtrop.

“Het is een vergissing de mens te beschouwen als een vrijheidslievend wezen dat, als de druk op hem maar voldoende wordt opgevoerd, Bastilles bestormt en Arabische Lentes ontketent – revoluties die hem over het algemeen eerder meer dan minder ellende bezorgen. Van zijn vrijheidsliefde blijft weinig over als je zijn behoeftes bevredigt, zoals in Singapore, waar de autocraat Lee Kuan Yew keer op keer herkozen werd omdat Singaporezen veiligheid en welvaart verkozen boven hun individuele vrijheid.

Misschien is de negatieve vrijheid van Berlin, de vrijheid van dwang en inmenging van een reusachtig systeem, wel alleen weggelegd voor hen die het taaie deeg van de overheden van zich af weten te schrapen, voor proleten met een zak vol fuck you-money op een Zwitserse bank, die in staat zijn de vrijheid te veroveren en een wolf ten koste van de schapen zijn. Anderzijds behoort ze toe aan de wijze die stil op zijn kussen zit te mediteren en de vrijheid van de ontwaakte geest zoekt – wat begint met geduldig verdragen en liefde voor je lot.

Ergens tussen de Exil van de kapitaalvlucht en de Innere Emigration van de zendboeddhist speelt de huidige individuele vrijheid zich af, dat is haar huidige bandbreedte.”

Na de lezing was er een speciaal voor deze avond gemaakte serie cartoons te zien van Rudy Kousbroeks vriend Bernard Holtrop, onder meer bekend van Charlie Hebdo en werd het legendarische deel uit Zomergasten van Rudy en de dieren herhaald.

Tommy Wieringa, schrijver van onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002), Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2006) en Caesarion (2009), Dit zijn de namen (2012) en in 2014 schreef Wieringa het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006).

Beeld: Johan Jacobs ©

Meer over de auteur

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek...

Tommy Wieringa

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020